FORGOT YOUR DETAILS?

ArchDaily_01.jpg COPYRIGHT ArchDaily_02.jpg COPYRIGHT ArchDaily_03.jpg COPYRIGHT ArchDaily_04.jpg COPYRIGHT ArchDaily_05.jpg COPYRIGHT ArchDaily_06.jpg COPYRIGHT ArchDaily_07.jpg COPYRIGHT ArchDaily_08.jpg COPYRIGHT ArchDaily_09.jpg COPYRIGHT ArchDaily_10.jpg COPYRIGHT ArchDaily_11.jpg COPYRIGHT ArchDaily_12.jpg COPYRIGHT ArchDaily_13.jpg COPYRIGHT ArchDaily_14.jpg COPYRIGHT ArchDaily_15.jpg COPYRIGHT ArchDaily_16.jpg COPYRIGHT ArchDaily_17.jpg COPYRIGHT ArchDaily_18.jpg COPYRIGHT ArchDaily_19.jpg COPYRIGHT ArchDaily_20.jpg COPYRIGHT ArchDaily_21.jpg COPYRIGHT

BAU/KULTUR '05 - Seifert House

Practice

BAU/KULTUR


Project Architect / Lead Partner

Michael Shamiyeh


BUILDING

Seifert House


City

Enns


Country

Austria


Commissioned


Construction


Completion

2005


Duration


YY

05


CLIENT

Mrs. Seifert


CONSULTANTS



Storey

1


CO2


STATUS

Completed


PROGRAM

Residential


Amount


Currency


GBP


ARCHITECT'S

Mrs. Seifert, sixty-three years old and curator of an art gallery, commissioned this house after her previous home, an approximately 150 years old building, burned down. For her new home she demanded a particular requirement - namely, the new house (contrary to her previous one) should fuse with nature in order to give her an immanent feeling of the change of seasons.
Subsequently, the conception of the house became a deep engagement with Mies, in particular with the Farnsworth House, and the question of how a space should be constituted in order to open itself to the surrounding by simultaneously offering privacy. Furthermore, it became an investigation of how much freedom in space effectively determines the way of living in contrast to a few certain spatial determinations that liberate. Whereas the first model refers to Rietveld's attempts to create freedom e.g. by means of sliding doors etc. the later model refers to Mies' structured open plan.
The house was built as a passive house (no cooling or heating required) with an incredible low budget (1.400 €/m2) within a construction period of less than seven months. Since the beginning of the year 2006 Mrs. Seifert lives in the house - with no regrets. (© ArchDaily)

TUTOR DESCRIPTION

TUTOR

TESTIMONIAL

AUTHOR

COLLECTION

DFW

TOP