FORGOT YOUR DETAILS?

Archdaily_01.jpg COPYRIGHT Archdaily_02.jpg COPYRIGHT Archdaily_03.jpg COPYRIGHT Archdaily_04.jpg COPYRIGHT Archdaily_05.jpg COPYRIGHT Archdaily_06.jpg COPYRIGHT Archdaily_07.jpg COPYRIGHT Archdaily_08.jpg COPYRIGHT Archdaily_09.jpg COPYRIGHT Archdaily_10.jpg COPYRIGHT

Sou Fujimoto '06 - Children's Care Centre

Practice

Sou Fujimoto


Project Architect / Lead Partner


BUILDING

Children's Care Centre


City

Hokkaido


Country

Japan


Commissioned


Construction

2004


Completion

2006


Duration

2


YY

06


CLIENT

Children’s Center for Psychiatric Rehabilitation


CONSULTANTS

-



Storey

3


CO2


STATUS

Completed


PROGRAM

Healthcare


Amount


Currency


GBP


ARCHITECT'S

Sou Fujimoto won unanimous praise from the AR judges for their combination of simplicity and sympathy. How, given the unhappy circumstances of those treated, should architecture respond to combat worries, stresses and strains which have produced a need for the building in the first place? Fujimoto’s answer is to create a multiplicity of ’centres’ in the series of apparently random but in reality carefully planned, arrangements of the individual buildings. In their ‘external’ relationship to each other, there is no obvious centre to the complex, no hierachy of buildings or spaces. Internally, the provision of alcove and othe semi-private areas allows the residents to occupy their own centre stage, or to use the common space as a centre. This strategy addresses two common conditions in disturbed young people: on the one hand a feeling of powerlessness and indedd sometimes paranoia, and on the other hand a desire to be able to assert their independent personality. The architect regards the interiors as providing somethig akin to the free interpretation of space by primitive man, capable of being used for hiding or enjoyment, seperation or connection. The sense of useful ambiguity applies to the overall planning concept; is the centre a large home or a small city? Is it about the intimacy of the single building or the variety of the larger whole? For the residents, who spend time in the centre, it is what they want or need it to be. What they find is large-volume spaces filled with filtered natural light, but plenty of opportunity for private contemplation. Precision about the disposition of uses, and indeed the disposition of the various blocks, each with its mix of uses, results in the translation of an artificial design process into an apparently organic sprinkling of building across the site. This merging of the intentional and the precise into a centre which is, in the architect’s words, ‘vague, unpredictable and filled with unlikelihood’, is a strong intuitive response to the need of the children. (© ArchitecturalReview)

TUTOR DESCRIPTION

TUTOR

TESTIMONIAL

AUTHOR

COLLECTION

DFW

TOP