FORGOT YOUR DETAILS?

Hélene Binet_01.jpg COPYRIGHT Hélene Binet_02.jpg COPYRIGHT Hélene Binet_03.jpg COPYRIGHT Hélene Binet_04.jpg COPYRIGHT Hélene Binet_05.jpg COPYRIGHT Hélene Binet_06.jpg COPYRIGHT Werner Huthmacher_07.jpg COPYRIGHT Werner Huthmacher_08.jpg COPYRIGHT Werner Huthmacher_09.jpg COPYRIGHT Werner Huthmacher_10.jpg COPYRIGHT Werner Huthmacher_11.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_12.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_13.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_14.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_15.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_16.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_17.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_18.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_19.jpg COPYRIGHT Zaha Hadid Foundation_20.jpg COPYRIGHT

Zaha Hadid Architects '05 - Phaeno Science Centre

Practice

Zaha Hadid Architects


Project Architect / Lead Partner

Zaha Hadid, Christos Passas, Janne Westermann, Chris Dopheide, Stanley Lau, Eddie Can, Yoash Oster, Jan Hubener, Caroline Voet


BUILDING

Phaeno Science Centre


City

Wolfsburg


Country

Germany


Commissioned


Construction

2000


Completion

2005


Duration

5


YY

05


CLIENT

Neuland Wohnbaugesellschaft mbH on behalf of the City of Wolfsburg


CONSULTANTS

Local Architect: Mayer Baehrle, Structural: AKT Adams Kara Taylor, Tokarz Freirichs Leipold, MEP/Services: NEK, Buro Happold, Cost/QS: Hanscomb GmbH, Lighting: Fahlke & Dettmer, Office for Visual Interaction



Storey

5


CO2


STATUS

Completed


PROGRAM

Culture


Amount

79000000


Currency

Euros


GBP

53740000


ARCHITECT'S

The Phaeno Science Center in Wolfsburg, was the very first science museum of its kind in Germany when it opened its doors to visitors in November 2005. On completion, the building represented the biggest single investment made by the city to date. It occupies an important site at the centre of Wolfsburg, completing a chain of significant cultural buildings by Aalto, Scharoun and Schweger and connecting via a bridge across the Mittelland Kanal to Volkswagen’s car manufacturing city, Autostadt. Concepts and designs for the building were inspired by the idea of magic box – a object capable of awakening curiosity and the desire for discovery in all who open or enter it. From the moment of arrival, pedestrians and vehicles are pulled through an artificial landscape and into the building, which is structured in a way that maximizes its transparency and porosity – with the main volume, housing the exhibition space, raised and covering an outdoor public plaza. Here, amongst gently undulating man-made hills and valleys commercial and cultural functions are housed within the supporting concrete cones. The landscape inside this ‘architectural adventure playground’ is every bit as surprising. Visitors find themselves in a crater-like landscape – a ‘wonderland’ containing 250 Experimental Stations, providing diagonal views onto different exhibition levels and protruding masses which accommodate a variety of back-of-house functions. Prior to its opening, Zaha Hadid described the Phaeno as: ‘the most ambitious and complete statement of our quest for complex, dynamic and fluid spaces’. She also explained, that realization of its avant-garde design required methods and materials unattainable through conventional construction techniques: ‘This project combines formal and geometric complexity with structural audacity and material authenticity. A lot of time and energy was concentrated on achieving this result.’ (© Zaha Hadid Architects)

TUTOR DESCRIPTION

TUTOR

TESTIMONIAL

AUTHOR

COLLECTION

DFW

TOP